ОБЕРЕЖНО –БОТУЛІЗМ!

З початком літа  в Україні різко загострилася ситуація  на захворюваність ботулізмом. Останнім часом  випадки зареєстровано в м. Києві, є також летальні випадки,  Всі випадки пов’язані із вживанням  в’яленої риби  різних видів (ляща непотрошеного, тарані, коропа), придбаних  в супермаркетах.

Згідно розслідувань  встановлено, що документів про якість та походження на дані продукти в супермаркетах не було.

Ботулізм – це смертельно небезпечне інфекційно – токсичне захворювання, викликає параліч всіх м’язів організму .

Збудником захворювання є мікроб, який постійно  перебуває в кишечнику та ґрунті , де може зберігатися багато років. Потрапляючи до їжі, мікроб в без кисневих умовах  починає виробляти найсильніший в світі токсин, який 375 тисяч разів  сильніше за яд гремучої змії.  

При появі перших симптомів хвороби (порушенні функції дихання, м’язова слабкість, порушення процесу ковтання )  необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою – рахунок іде не на години , а на секунди. Без прийняття антитоксичної сироватки вилікуватися не можливо!!

Найчастіше забрудненими харчовими продуктами є продукти домашнього виготовлення , такі як домашні овочеві та м’ясні консерви, домашня риба копчена та інші, які виготовлені без дотримання правил обробки та технології виробництва.

 

Держпродспоживслужба наполягає на категоричному виключенні придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби  та інших продуктів харчування у приватних осіб.

А враховуючи ситуацію  по реалізації  в’яленої риби, необхідно відмовитися від вживання цього продукту.

Держпродспоживслужба наполягає на тому , щоб  оператори ринку  проводили реалізацію продуктів харчування тільки при наявності відповідних на них документів про безпечність та якість.

Залишити відповідь