Що необхідно знати щоб вберегтися від смертельної хвороби – ботулізм!

В  квітні та липні  2018 року в Харківській області (Дергачівський та Харківський райони) зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм  . Всі випадки пов’язані із вживанням  в’яленої риби  різних видів.

Ботулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу.

Збудником захворювання є мікроб, який постійно  перебуває в кишечнику та ґрунті , де може зберігатися багато років. Потрапляючи до їжі, мікроб в без кисневих умовах  починає виробляти найсильніший в світі токсин, який 375 тисяч разів  сильніше за яд гремучої змії.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів домашнього виготовлення, бобових консервів.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах (токсин виробляється без доступу кисню).

При домашньому консервуванні, особливо овочів, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С по 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С — не менше 40 — 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

При появі симптомів захворювання (біль в животі, нудота, блювота, діарея, двоїння в очах, інші порушення зору, сухість у роті) слід негайно звернутися до лікаря тому, що самостійно хворобу вилікувати неможливо, необхідно введення протиботулінічної сироватки.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Leave a Comment