До Міжнародного дня  пам’яті жертв Голокосту

 

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту на вшанування визволення нацистського табору смерті Аушвіц – Біркенау у цей день у 1945 році.

Красноградською міською бібліотекою до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту приведено години – реквієм в Красноградському аграрно-технічному коледжі та професійному ліцеї.

Наш земляк, письменник, поет, публіцист Леонід Первомайський, як військовий кореспондент, пройшов шлях визволення народів України, Білорусії, Західної Європи від нацистської окупації.  Він власними очима бачив жахіття і жертви Голокосту.

Твори на тему Голокосту були написані Первомайським в період війни, по щойно побаченому, почутому, пережитому як свідку.

Трагедія євреїв всіх країн в період Голокосту описана Первомайським у багатьох його творах.

Так трагедії українських євреїв в Бабиному Яру присвячено оповідання  «Вулиця Мельникова», поема «Дужче смерті».

Голокост у Європі описав у оповіданнях  «Ціаністий калій» та «Шенбрунн», і трагічному вірші «Майданек».

Про величну і трагічну роль євреїв у Другій світовій війні описано сюжетну лінію в найголовнішому його  творі про війну – романі «Дикий мед».

Трагедії  Голокосту зазнали євреї міста Краснограда. У довоєнному Краснограді єврейська громада  складала 547 осіб.  На жаль, не всі євреї міста могли евакуюватися на схід. 20 вересня 1941 року місто було окуповане нацистами. З приходом фашистів у місті була сформована допоміжна поліція, яка проводила акції проти цивільного населення та військовополонених.

У травні 1942 року  окупанти облаштували гетто в одному з будинків, куди зігнали всіх євреїв міста.

У червні 1942 року була проведена акція з ліквідації євреїв Краснограду.  На кількох автомашинах євреїв було перевезено до Коваленківського лісу, що знаходиться біля  села Наталине, де їх розстріляли. Точної цифри страчених не знає ніхто:  від 90 чоловік до 250 сімей.

У 1967 році було здійснено перепоховання останків жертв на нове місце в селі Наталине та встановлено пам’ятний знак.

Залишити відповідь