ОБЕРЕЖНО — БОТУЛІЗМ!

З початком літа в Україні різко загострилася ситуація на захворюваність ботулізмом. З початку року цю недугу виявлено у 51 людини, троє з них померли. Найбільше випадків зафіксовано в Чернігівській, Житомирській, вінницькій, запорізькій областях та місті Києві. Пов’язані вони із виживанням у їжу риби сушеної, в’яленої домашнього приготування, невідомого походження і сумнівної якості.

Ботулізм — це смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання, викликає параліч всіх м’язів організму.

Збудником захворювання є мікроб, який постійно перебуває в кишечнику та ґрунті, де може зберігатися багато років. Потрапляючи в їжу, мікроб в без кисневих умовах починає виробляти найсильніший у світі токсин, який у 375 тисяч разів сильніший, ніж отрута гримучої змії.

Симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі. Перший явно «ботулічний» симптом — порушення зору. Люди найчастіше скаржаться «сітку або туман» перед очима, предмети двояться перед очима, читати доволі важко, починається параліч очних м’язів.

Крім того, виникає сильно виражена сухість у роті, важкість під час ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, можуть з’явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), здуття живота, закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок.

Якщо маєте найменшу підозру на ботулізм, негайно зверніться до лікаря. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування, яке у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину. Що раніше пацієнту введуть «протиотруту», то менше ризиків для здоров’я, ускладнень і незворотних наслідків.

Найчастіше забрудненими харчовими продуктами є продукти домашнього приготування, такі як — домашні овочеві та м’ясні консерви, домашня риба копчена та інші, які виготовлені без дотримання правил обробки та технології виробництва.

Держпродспоживслужба наполягає на категоричному виключенні з раціону продуктів харчування, придбаних у місцях несанкціонованої торгівлі, ви виготовлених в домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких, особливо дітей.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *