В цьому році відзначаються два ювілеї, які здавалося б, не пов’язані між собою. Це — 250-річчя з дня народження Івана Петровича Котляревського, письменника, поета, драматурга, засновника нової української літератури і 15 років з дня заснування Міжнародного дня кухаря і кулінара, який щорічно відзначається 20 жовтня.
Найвідоміший твір І.П. Котляревського «Енеїда» — це справжня енциклопедія суспільних відносин в країні кінця ХVІІІ – початку ХІХ сторіччя. Про життя і смерть, пекло і рай, війну і мирні радощі, бої козаків на суші і на морі — про все дізнаємося, читаючи твір. А як герої «Енеїди» п’ють і їдять! У поемі названо більше ста страв і напоїв, які вживали мешканці України того часу.
І саме в переддень святкування Міжнародного дня кухаря і кулінара працівники Красноградської міської бібліотеки побували в Красноградському професійному ліцеї з презентацією книги І.П.Котляревського «Енеїда». Враховуючи специфіку аудиторії — дві групи майбутніх кухарів та кулінарів, крім загальної розповіді про поему, акцентувалася увага на описові страв, які споживали герої. Були показані слайди з фотографіями наїдків, які супроводжувалися розповіддю про інгредієнти страв та спосіб їх приготування.
Майбутні кулінари з задоволенням сприйняли презентацію, яка розширила їхні пізнання в галузі поезії та кулінарії.