Вірусний гепатит А та його профілактика

Красноградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує: “Вірусний гепатит А та його профілактика”
В Харківській області складається напружена ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А. За 9 місяців 2019 року зареєстровано 261 випадок захворювання на вірусний гепатит А.Захворювання були зареєстровані серед мешканців в м. Харків (197 випадків), Харківського району (16 випадків), м. Люботин (13 випадків), Дергачівського району (13 випадків), Валківського району (5 випадків ), Балаклійського району (3 випадки).В жовтні 2019 року в Харківській області зареєстровано ускладнення санітарно – епідемічної ситуації з вірусного гепатиту А . Станом на 31.10.2019 зареєстровано 23 випадки захворюваності на вірусний гепатит А – серед мешканців смт Козача Лопань та смт Ветеринарне Дергачівського району ( 6 випадків) , серед мешканців смт Костянтинівка Краснокутського району (14 випадків) серед учнів ЗОШ № 136 м. Харків (3 випадки).
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом.
Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт.
Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців. Стабільний до дії кислот та жиро розчинників. Повністю знешкоджується вірус при кип’ятінні протягом 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання руйнує його за одну хвилину. Вірус виявляють у крові, фекаліях та слині хворих. В основному хворіють діти віком від 5 до 15 років. Захворюванність сільського населення вища ніж міського. Частіше захворювання розпочинається поступово або підгостро. Початковий період триває в середньому 7-10 діб.
Ознаки захворювання: підвищення температури, пожовтіння склер очей,потемніння сечі, нудота,втома,втрата аппетиту,біль в животі, блювота.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,
– воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити;
– не використовувати воду із сумнівних джерел;
– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
– ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
– дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
– мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування.

Пам’ятайте!!!
Від дотримання вищевказаних правил залежить
Ваше здоров’я!

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *