Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Шановні жителі громади, звертаємо Вашу увагу, що  в теплий період року виникає найбільша небезпека захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.
Причиною такої ситуації, здебільшого, є вживання неякісних та небезпечних харчових продуктів.
А  небезпечними харчовими продуктами вважаються такі, що мають видимі ознаки псування (колір, запах, консистенція і т. д.), з вичерпаним терміном зберігання, без відповідного маркування та документів, які б засвідчували їх безпечність та якість.

Основна причина гострих кишкових інфекцій  полягає в тому, що мікроби, які спричинюють захворювання у людини, мають властивість зберігатися та розмножуватись в харчових продуктах. Найкраща температура, при якій іде швидке розмноження, коли «тепло» + 25-37 °С.
Ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій,  належить  харчовим продуктам, що відносяться до так званих «швидкопсуючих » (молочні, м’ясні, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби). Однак,найнебезпечніші є ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі з порушенням умов зберігання, або такі, що зберігалися в домашніх умовах також без холоду довготривалий час – достатній для розмноження хвороботворних мікробів.
Тому,  враховуючи вище зазначене рекомендуємо  Вам виконувати елементарні правила:
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках;
  • не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання;
  • зберігати харчові продукти необхідно тільки у терміни, зазначені на упаковці;
  • при споживанні овочів, фруктів, ягід їх необхідно добре промити питною водою, при споживанні дітьми обдати кип’ятком;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом;
  • обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • не вживати у їжу сумнівні гриби, ягоди;
  • при купанні у водоймищах не ковтати воду.
Тож, Ваше здоров’я у Ваших руках!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.