Цього року в Краснограді відбудеться тризна

   Ініціатором її проведення у нашому місті стали місцеві козаки. У Краснограді діє відразу декілька їхніх організацій. І ось чотири з них вирішили об’єднати свої зусилля, щоб провести захід, покликаний нагадати про те, як козаки Запорозької Січі боронили рідний край та як підступно багатотисячна армія Катерини II захопила та зруйнувала їхні укріплення.

   Протягом декількох десятиріч вони їздили вшановувати своїх попередників на Хортицю. Цього ж року було вирішено провести такий захід і у нас.

   Міська рада підтримала цю ініціативу та запросила представників громадської організації «Захисники Вітчизни», Красноградського козацького куреня, Орільського козацького полку та Красноградської козацької спілки до розмови, щоб обговорити організаційні заходи та дізнатися, яка потрібна допомога. Нарада відбулася п’ятого травня. Присутній на ній отаман Красноградського козацького куреня Олександр Горбань повідомив, що на тризну до нашого міста, яка відбудеться 4 червня у Бєльовській фортеці, планують приїхати козаки з Запоріжжя, Полтави, Чернігова, Харкова.

   Міський голова Володимир Максим запевнив керівників громадських організацій, що міська влада надасть всю необхідну допомогу, щоб такий захід відбувся на території Краснограда.

   Довідково: У 1775 році згідно наказу імператриці Катерини ІІ була зруйнована Запорозька Січ, на згадку про цю трагічну подію та на вшанування пам’яті загиблих козаків на Хортиці щороку проводиться козацька тризна.

Залишити відповідь