Красноградська філія ДУ «ХОЦКПХ МОЗ України» інформує

      Гастроентероколіт – це гостре запалення слизової оболонки шлунка, тонкої і товстої кишки. Коліт – запалення лише кишківника. Ці хвороби можуть бути викликані вірусними, бактеріальними або паразитарними інфекціями. Деколи вірусний гастроентерит називають «кишковим грипом».

      Найчастіше хвороба виникає через вживання зараженої їжі чи води, від брудних рук. За 2-72 години потому, як до організму потрапила інфекція, виникають раптові симптоми: напади кольок, спазмів, болю в животі, нудота, блювання, частий і рідкий стілець. Ці симптоми можуть проявлятися або одночасно, або послідовно, поступово погіршуючи стан хворого.

      Більшість дорослих людей швидко відновлюються і після кількох днів лише на воді поступово переходять до нормального харчування. У дітей та літніх людей втрата рідини через блювання і пронос може викликати небезпечне для життя зневоднення.

      З метою попередження виникнення захворювань необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, завжди мити руки з милом.

      У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

      Самолікування небезпечне!

      Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

      Пам’ятайте, будь-яку інфекційну хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.