П’ятнадцятого травня міський голова Володимир Максим та працівники міської ради взяли участь в онлайн майстер-класі «Бюджет участі – інструмент демократії для розвитку громади», який проводила Громадська організація «Розвиток разом». Ділився досвідом впровадження Програми бюджету участі керівник молодіжного хабу «City» та засновник Школи громадського бюджету м.Чугуєва Іван Чубукін.

Бюджет участі – це демократичний процес, який надає можливість кожному громадянину брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста та/або голосування за них. Будь-який житель міста може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.

Напрямки запропонованих проектів можуть бути різними: безпека та громадський порядок, енергозбереження, культура і туризм, навколишнє середовище, охорона здоров’я та ін.

Нагадаємо, що в 2018 році Красноградська міська рада затвердила Програму «Громадський бюджет (бюджет участі) міста Краснограда на 2019-2020 роки», метою якої є створення сприятливих умов для участі ініціативи мешканців міста у стабільному розвитку громади.

Однак, варто зазначити, що проекти-переможці інших громад, такі як, стерилізація безпритульних тварин, реконструкція систем електропостачання, благоустрій парків, облаштування автобусних зупинок тощо, в Красноградській міській раді фінансуються за відповідними Програмами за поданням громади та депутатів. Але Програма бюджету участі може бути використана як інструмент залучення молоді до соціального життя громади та навчання бюджетним процесам.

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.